Związki czynne zawarte w liściach morwy białej pomagają w stabilizacji poziomu cukru we krwi. Substancje te hamują aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów złożonych – skrobi, sacharozy, a co za tym idzie ograniczają ich przemianę w łatwo przyswajalną glukozę. Dzięki temu część węglowodanów przechodząc przez jelita pozostaje niestrawiona i jest wydalana z organizmu. Proces ten prowadzi do normalizacji poziomu cukru we krwi, ze względu na jego mniej gwałtowne wchłanianie po posiłkach.
Ograniczenie przyswajania cukru po posiłkach pomaga również w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i wspomaga odchudzanie. Wynika to z faktu, że trawienie węglowodanów prowadzi do ich tzw. przemiany lipidowej – czyli przemiany w tłuszcz. Ograniczenie wchłaniania cukrów prowadzi więc do zmniejszenia produkcji tłuszczu i odkładania się tkanki tłuszczowej. Bardzo ważne dla odchudzania się jest to, że cenne substancje zawarte w liściach morwy białej zmniejszają również łaknienie na słodycze, co jest ogromnie pomocne podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Dodatkowo związki zawarte w liściach morwy białej wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomagają obniżyć zawartość „szkodliwego” cholesterolu we krwi.
Efekty związane ze stosowaniem naparów z liścia morwy białej:
normalizacja stężenia cukru we krwi
wspomaganie w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
zmniejszenie łaknienia na słodycze
wspomaganie odchudzania